Popas duhovnicesc la locurile natale ale vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist

Viața parohiei Octombrie 12, 2016

               In luna iulie am mai facut un popas duhovnicesc, de data aceasta cu totul deosebit si plin de emotie. Spun deosebit si plin de emotie deoarece am vizitat locurile natale ale Preafericitului Patriarh Teoctist, care sunt, daca pot spune asa, si "locurile natale ale preotiei mele", aici incepand primii ani de preotie.

               Prima oprire a fost la Manastirea Zosin, o oaza duhovniceasca a judetului Botosani. Apoi am mers la Sihastria Voronei, locul unde a intrat ca frate de manastire Toader, cel ce avea sa devina Patriarhul Teoctist. Aici s-a savarsit acatistul Sfantului Onufrie, a carui sfinte moaste sunt in biserica, si am ascultat un cuvant despre istoricul acestei manastiri.

               Emotia crestea pe masura ce ne apropiam de locurle natale ale Prafericitului Teoctist. Un prim popas l-am facut la Casa Memoriala a Preafericitului Patriarh Teoctist din satul Tocileni. Aici ni s-a vorbit despre preafericirea sa si am depanat amintiri despre ultima vizita a Preafericirii sale la locurile natale, vizita la care am luat parte fiind pe atunci preot paroh la Ctitoria sa.

              Un ultim popas l-am facut la Biserica ctitorita de Patriarhul Teoctist din satul Victoria, comuna Stauceni, amintindu-ne si povestind celor prezenti despre unele evenimente traite in anii de pastorire in aceasta parohie. Familia Croitoriu Mihai  a invitat  toti pelerinii in casa de praznuire pentru a lua o gustare. Multumim si pe acesta cale familiei Croitoriu Mihai pentru dragostea si jertfa de care au dat dovada.

              Multumesc lui Dumnezeu ca m-a invrednicit de a-l cunoaste personal pe vrednicul de pomenire Preafericitul Patriarh Teoctist, de a ma bucura de cuvintele pline de intelepciune ale Preafericirii sale si de a sluji in Biserica ctitorita de Preafericirea sa, si-L rugam pe Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii in Imparatia Sa, iar pe noi sa ne miluiasca si sa ne pazeasca cu al Sau Har si cu a Sa iubire de oameni.