Scurt Istoric

Istorie Decembrie 9, 2014

Parohia Liteni cu hramul " Sf. Împărați Constantin și Elena" și  "Sf. Ioan Botezătorul " este situată în satul Liteni, comuna Belcești, județul Iași.

Accesul in sat se poate face prin centrul comunei Belcesti, pe drum asfaltat, sau prin ferma Hodora, din soseaua nationala Tg. Frumos - Hirlau, pe drum pietruit construit de parintele Cozma Doru Mihai in anul 2001 cu fonduri de la Banca Mondiala.

Biserica a fost zidita in anuii 1920-1929 , arsa si partial distrusa zidaria in cel de-al doilea razboi mondial, unde clopotnita bisericii a deservit ca punct de observatie deoarece linia frontului trecea chiar prin sat, apoi a fost refacuta in anul 1959. In anii 2001-2004,prin grija parohului, P.C.Pr.Cozma Doru Mihai, biserica a suferit o serie de reparatii capitale si multiple imbunatatiri, astfel :

-  s-au facut reparatii capitale la acoperis, s-a decapat complet zidaria exterioara pana la piatra si s-a refacut cu praf de marmura, cu serafimi sculptati, s-au schimbat ferestrele cu altele metalice, cu vitralii, s-a adaugat un pridvor deschis cu 4 coloane etc.

La interior s-au inlocuit toate candelele cu altele noi, perdele si acoperaminte, s-au achizitionat toate sfintele vase si cartile de cult necesare precum si vesminte, covoarele au fost inlocuite cu mocheta, s-a montat sistem de alarma profesional si incalzire centrala moderna pe gaz.

Casa parohiala a fost construita din temelii in anii 1998-2000, are 154 m patrati, decomandata, cu camera de zi, birou parohial, 2 dormitoare, bucatarie, baie si anexe. Are sistem de alimentare cu apa din fantana proprie si incalzire centrala . Curtea este imprejmuita de un gard cu stalpi din piatra, are 2 magazii si garaj, alei betonate si gazon, terasa, livada, gradina cu flori si vita-de-vie nobila.